Jornada final de presentació accions Activa’t!

El passat dijous 16 de desembre es va celebrar la jornada de mostra de l’avenç de les accions transformadores Activa’t! dutes a terme  per participants del procés innovador d’activació social i personal iniciat el passat mes de setembre.

En aquesta jornada es van presentar les diferents iniciatives dels itineraris groc (elaboració d’acció transformadora de forma autònoma) i blau (estada de practiques en una entitat).

En primer lloc, Khalid, Micaela i Sandra, van presentar la seva estada a l’organització Novact, comentant que encara que inicialment l’objectiu era treballar únicament en Defensar a qui Defensa (coalició estatal i formada per persones defensores de drets humans), van redefinir que volien fer en els propers mesos i el que, des de la seva experiència i coneixement, podien aportar als seus projectes. Van compartir que en els propers mesos prendran part en les reunions operatives setmanals fins al mes de febrer amb l’objectiu d’aprofundir en les labors de Novact i donar un suport molt més actiu i col·laboratiu dins de l’organització. Específicament, Sandra estarà dissenyant una estratègia de comunicació descentralitzada per Novact, Khalid, seguirà recolzant projectes de Novact i de DqD, i Micaela intentarà participar més d’a prop i conèixer els projectes més internacionals, entre ells un futur projecte artístic que es farà d’aquí a uns mesos.

 

IMG_20161216_181831Per altra banda, es va presentar la proposta d’accions relacionades amb el Mas Guinardó, en el qual l’Ernest hi està participant prenent part amb  l’exposició: Teixitis Traçables, Teixits amb Ànima, col·laborant en la preparació del debat “La Moda pot ser sostenible?”,  actes emmarcat en el projecte d’Economia Social i Solidària de producció tèxtil Cotó Roig. El projecte pretén un consum més sostenible, alhora que impulsa un tipus d’economia autosuficient i dóna suport a una indústria i a uns oficis amb llarga tradició a casa nostra. També pren part en Renova la Teva Roba, iniciativa que forma part del projecte Barris en Transició cap a Altres Economies, que impulsa l’Ajuntament de Barcelona per fomentar un consum responsable i sostenible de la roba i que promouen entitats, associacions i equipaments municipals. I finalment també amb la jornada “El Comerç al Guinardó, Motor de Vida del Barri?” que va ser una presentació pública de l’estudi: El Mercat del Guinardó i el seu Entorn.

 

IMG_20161216_184730

L’Irene  va compartir la seva estada al projecte EntreNosaltres#J del PDC Barceloneta, el qual vol prevenir i combatre les addiccions a la Barceloneta, promoure el lleure saludable entre els joves i promoure valors positius entre els joves: participació, solidaritat, col·laboració, responsabilitat, esforç, superació, creativitat, etc. La participació de la Irene està sent en activitats concretes sobre esport i salut com a element de treball de cohesió social i grupal i com a eina d’apoderament i integració social. A partir de 2017 realitzarà tasques de disseny d’algunes accions amb els educadors/es i els joves del barri.

 

L’Elena i la Marta van presentar de forma molt inicial la seva estada als projectes de gènere i interculturalitat del PDC Sagrada Família, compartint el funcionament i pràctiques que s’estan desenvolupament ara mateix en relació a com treballar la interculturalitat i les mancances i dificultats detectades per arribar a més població nouvinguda. Estan iniciant el disseny participat de propostes d’actuacions de cara el 8 de març, el dia de la dona treballadora.

 

Finalment, es va presentar la proposta de les persones integrants de l’itinerari groc (grogues activades: Lidia, Irene, Gemma, Adrián, Macarena, Rebeca, Júlia i Laura ). L’acció anomenada “Les veus de la plaça” que neix per donar resposta al desconeixement de l’espai públic i de les places com a representants d’aquest espai. Un oblit del que participaven transeünts, els i les veïnes, comerciants, turistes, així com a equips de treball comunitari que pretenien transformar els usos de l’espai públic.

 

Amb els objectius de visibilitzar les dinàmiques i usos de l’espai públic, promoure processos de conscienciació sobre les diverses visions d’un mateix espai i potenciar les sinèrgies amb diverses entitats que treballin al territori  es va fer un mapa sonor amb metodologia Investigació Acció- Participant (IAP) sobre una plaça de Barcelona, concretament a la plaça del Setge de 1714 de Poble-Sec,  un espai curiós, molt transitat, amb un quiosc i sense cap banc per a seure. En un primer moment, ens va semblar un bon lloc per a poder dur a terme la nostra acció.

IMG_20161216_191422

A posteriori de la jornada, Sac-Nicté, va compartir a distància  la seva proposta d’acció. En les darreres setmanes va avançar en el projecte “RECreacions”, el qual és un procés d’apoderament a través de la realització audiovisual i consisteix en la implementació de tallers de vídeo participatiu adreçats a joves d’entre 15 i 25 anys, els quals esdevindran agents de canvi i responsables del procés creatiu.

 

La jornada va cloure amb un pica-pica on es va poder  interactuar més detingudament amb els grups de participants, escoltant les seves inquietuds i alhora compartint idees, suggeriment, etc.

 

Tanquem aquesta edició, però de ben segur que ens tornarem a retrobar en un futur proper.

Bones festes i bona entrada d’any 2017.

Podeu veure algunes impressions del procés Activa’t a:

https://youtu.be/oLrxjb-wWx8

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *