Activa’t

Activa’t és un procés formatiu que pretèn enfortir les capacitats, la transformació personal i l’apoderament de la gent jove amb ganes d’iniciar processos de transformació social en entorns comunitaris.

Activa’t no és solament un curs, és un procés d’aprenentatge personal i col·lectiu perquè aporta continguts i coneixements amb una visió innovadora i alhora crítica de la realitat social. A més, Activa’t ofereix un espai de seguiment i acompanyament pràctic per posar en marxa les eines i recursos adquirits al llarg del procés a través del disseny i implementació d’actuacions comunitàries.

20150622_104651

 

Metodologia

Comptem amb l’experiència metodològica i pràctica d’haver realitzat la 1a edició Activa’t i tallers de transformació social en els darrer anys inspirats en el mètode dels diàlegs apreciatius  i en la metodologia Transition Towns (Iniciatives de Transició).  Podeu consultar la guia metodològica sobre com iniciar processos de transició elaborada per Nova – Innovació i inspirada en la metodologia Transition Towns

 

Procés d’activació

  1. Adquirir coneixements i recursos per a fer incidència social i comunitària amb visió global per actuar localment (formació teòrico-pràctica)
  2. Dissenyar una proposta d’actuació comunitària de forma grupal per a mitigar les causes de l’exclusió social (formació pràctica i vivencial orientada al disseny de propostes, adquirir eines de gestió, estructuració de grups, etc.)
  3. Posar en marxa en el territori l’actuació comunitària amb el suport i acompanyament d’entitats i persones expertes amb la temàtica. (formació personalitzada d’acompanyament)
  4. Avaluar el procés de formació i d’implementació de l’actuació

 

Participants

Aquest procés d’activació va adreçat a  40 joves entre 20 i 35 anys (ambdós inclosos)  residents a la provincia de Barcelona.

 

Competències

Al llarg de les sessions intensives i d’acompanyament s’entrenaran les següents competències:

Globalització i relacions internacionals 
Es facilitarà continguts i narratives per tenir una visió integral per identificar quines són les causes globals que generen a nivell local efectes no desitjats de drets vulnerats i de problemàtiques socials actuals (emergents, cròniques…). És fonamental entendre el binomi global-local per a dissenyar les actuacions comunitàries. La sessió de globalització es dividirà en 3 parts: visió antropològica del desenvolupament, relacions polítiques internacionals i economia mundial.

Drets humans i de les minories
Amb una visió global-local podrem entendre les situacions de vulneració dels drets humans i de les minories, en les múltiples formes que es pot prendre, no només amb els drets específics a determinats grups socials, sinó també les formes específiques en que poden ser violats i el per què, així com respostes de com fer-hi front.

Comunicació social
D’una banda es farà aproximació a la realitat mediàtica i de les xarxes des d’un punt de vista crític, fer pedagogia mediàtica i introducció a la contrainformació i al periodisme social. Per altra banda, donar a conèixer les possibilitats que ofereix l’audiovisual com a eina d’intervenció social i comunitària, aportant coneixements teòrics i pràctics sobre com fer intervenció mitjançant la tècnica audiovisual amb col·lectius en risc d’exclusió social: diversitat funcional, salut mental, joves, dones, persones sense llar, etc.

Comunicació i relacions interpersonals
Com el llenguatge afecta la nostra forma de pensar i percebre la realitat, la funció de les emocions, les necessitats com a força impulsora de qualsevol acció, diferenciar entre necessitats i estratègies. Aplicació dels principis bàsics en casos pràctics. Expressar necessitats i estratègies col·lectives.

Sociocracia (organització col·lectiva i social) 
És un model de gestió i organització que ofereix estructures molt concretes i precises per afavorir el desenvolupament de Processos de treball transparents, eficients, inclusives, horitzontals i eficaços en grups i organitzacions.

Prevenció dels discursos de l’odi i les violències / Interseccionalitat 
Introducció als discursos que genern odi social (homofobia, islamofobia, xenofobia, rebuig a les minories, etc.) i les violències vinculades (raó d’origen, sexista, econòmica, etc.). Es facililtaran eines per a la prevenció i superació dels discursos i violències.

Perspectiva de gènere
Identificar les desigualtats i els rols de gènere en l’experiència pròpia. Identificar les desigualtats de gènere en el conjunt de la societat. Conèixer iniciatives que aborden aquestes desigualtats.

Economia critica i alternativa
Una de les causes de les desigualtats socials i de la precarització social rau en les formes d’economia. Per tant, hem d’entendre els mecanismes econòmics actuals i la forma en què fallen per proporcionar un context per a la igualtat, la solidaritat, la transparència i l’autonomia. Es donarà a conèixer formes més efectives per proposar canvis i posar-los en pràctica.

Interculturalitat i migracions 
És essencial familiaritzar-se amb la idea de interculturalitat en tots els seus aspectes: Des de confrontar els prejudicis, a l’entesa entre les diferents cultures que comparteixen espais de proximitat, com a generar nous canals de comunicació entre les diferents cultures.

Assessorament i suport extern per la posada en marxa de les actuacions (en funció de les necessitats del grup)
Es comptarà amb el suport extern d’entitats col·laboradores que facilitaran la posada en marxa d’actuacions.

Comunicació i TIC (en funció de les necessitats del grup)
La comunicació i projecció exterior de les actuacions és fonamental per donar a conèixer allò que estem fent, volem fer, tot fent visible les accions. Per tant, hi haurà suport en web i xarxes orientades a l’actuació.

Espai de disseny d’actuació (estructural/ cohesió de grup) (en funció de les necessitats del grup)
Els espais de disseny de projecte, són espais de coneixença i cohesió del grup. També són espais d’aprenentatge de treball en equip, mitjançant la vivència participativa. Alhora que també es treballa la creativitat, la generació d’idees, la motivació i l’autonomia del grup.

 

Calendari sessions

Es preveu oferir formació a 20 joves:

CALENDARI COMPLET grup Setembre 2016

Llocs de realització de les sessions: ( Plaça Catalunya, 9 5-2 – Novact) 

El procés es divideix en 3 parts:

  1. Sessions formatives intensives (4 setmanes entre  16 de set. i 15 d’octubre)
  2. Sessions de disseny (6 setmanes entre 21 d’octubre i 18 de novembre)
  3. Sessions d’implementació i seguiment (del 19 de novembre al 16 de desembre)

 

Sessions formatives intensives Grup Setembre. CALENDARI DETALLAT FASE 1    

Caps de setmana del 16 de setembre al 15 d’octubre: divendres de 16h a 20h (tots els divendres laborables) i  dissabtes de 9.30h a 18.30h. Total: 56 hores

 

Sessions de disseny d’actuacions comunitàries.  CALENDARI DETALLAT FASE 2  

Caps de setmana del  21 d’octubre al 18 de novembre: divendres de 16h a 20h (tots els divendres laborables) i  dissabtes de 9.30h a 18.30h. Total: 52 hores

 

Sessions d’acompanyament (implementació actuacions). CALENDARI DETALLAT FASE 3 

A partir de finals de novembre s’inicia la implementació d’actuacions i un nou seguiment i acompanyament en la implementació fins a desembre.  Es preveuen un mínim de 4 sessions de seguiment amb cadascun dels grups fins a finals de desembre.

A finals de desembre es preveu la presentació de les actuacions dissenyades i elaborades pels grups.

 

 

—-

Grup Febrer 2016: ( Plaça Catalunya, 9 5-2 – Novact)

Sessions formatives intensives:

Caps de setmana del 19 de febrer al 1 d’abril: 6 divendres de 16h a 20h (tots els divendres laborables) i 4 dissabtes (20 i 27 de febrer i 5 i 12 de març) de 9.30h a 18.30h. Total: 60 hores

Sessions de disseny d’actuacions comunitàries:

Caps de setmana: 9 setmanes. (del 9 d’abril al 4 de juny). 5 divendres de 16h a 20h  (15 i 29 d’abril; 13 i 27 de maig;  i 5 dissabtes de 8h (9 i 23 d’abril; 7 i 21 de maig; 4 de juny).
Total: 56 hores

Sessions d’acompanyament (implementació actuacions):

A finals de juny es preveu la presentació de les actuacions dissenyades i elaborats pels grups.

A partir de juny s’inicia la implementació d’actuacions i un nou seguiment i acompanyament en la implementació fins a juliol. Es preveuen un mínim de 4 sessions de seguiment amb cadascun dels grups fins a principis de juliol.